Hedelmällisyys

vauvan-kuva2

Paranna hedelmällisyyttäsi ravinnon avulla
Ravinnolla voidaan tukea luontaista hedelmällisyyttä ja hedelmöitystä.

Terveellinen ravinto vaikuttaa munasolujen terveyteen, siittiöiden laatuun, hormonitasapainoon, sekä koko kehon hyvinvointiin. Ravinnolla voidaan vaikuttaa tiloihin kuten PCO(S), endometrioosi sekä selittämätön lapsettomuus ja ehkäistä keskenmenon vaaraa.

Ravintoterapiassa laaditaan yksilöllinen ohjelma pariskunnille tukemaan luontaista hedelmällisyyttä.


Naisen hedelmällisyys

Hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä on monia. Ravinnolla voidaan tukea luontaista hedelmällisyyttä ja hedelmöitystä.

Munasolujen terveyteen, hormonitasapainoon sekä koko kehon hyvinvointiin voidaan vaikuttaa ravinnolla. Hedelmällisyys on koko kehon prosessi, joten koko kehon terveys vaikuttaa hedelmällisyyteen. Ravinnolla voidaan tukea tiloja kuten PCO(S), endometrioosi, selittämätön lapsettomuus, sekä ehkäistä keskenmenon vaaraa. Ravintoterapialla voidaan vaikuttaa luonnolliseen hedelmöittymiseen, sekä IVF hoitojen onnistumiseen.

Munasolujen muodostumiseen menee kolme kuukautta. Siittiöiden ja munasolujen laatu vaikuttavat vauvan tulevaan terveyteen. Tästä syystä ravintoterapiassa raskauteen valmistautuminen on yksi tärkeimpiä asioita raskaudenaikaisen ravitsemuksen lisäksi. Tulevan äidin ja isän ruokavalio ennen hedelmöitystä vaikuttaa myös lapsen perimään, kuten myös tulevan äidin suoliston mikrobikanta. Ruokavaliolla on suuri vaikutus hedelmällisyyteen, munasolun ja siittiöiden laatuun ja sitä kautta myös vauvan terveyteen.

Raskauteen olisi ihanteellista valmistautua vähintään neljä kuukautta ennen toivottua hedelmöitystä. Mikäli naisella on ongelmia raskaudessa tai useampia keskenmenoja on tärkeää tukea terveyttä ravintoterapialla. Vitamiinit, hivenaineet, tärkeät rasvahapot, terveellinen ravitsemus sekä suoliston kunto vaikuttavat hedelmällisyyteen.

 

Naisen hedelmällisyyteen vaikuttavia asioita

  • PCOS
  • Endometrioosi
  • Fibroidit
  • Keliakia
  • Paino

  • Stressi
  • Kilpirauhasen ongelmat
  • Autoimmuunisairaudet
  • Tulehdus
  • Ravintoainepuutokset

 

Yllä mainittuihin tiloihin on mahdollista saada apua ravintoterapiasta. Jos pariskunnalla on vaikeuksia tulla raskaaksi, luonnollista hedelmällisyyden tukemista kannattaa kokeilla ensin joko IVF hoidon sijaan tai sen tukimuotona.

Ravinnolla on suuri merkitys hedelmällisyyteen. Kaikki hedelmällisyyteen liittyvät asiat ovat kuitenkin yksilöllisiä. On hyvä käydä lääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa oma tilanne.


Mies vaikuttaa vauvan terveyteen siemennesteen kautta

Miehen hedelmällisyys

Miehellä on suuri rooli tulevan lapsen terveyden kannalta. Hedelmättömyys johtuu yhtä usein miehestä kuin naisesta. Miehen siittiöiden laatu vaikuttaa vauvan terveyteen yhtä paljon kuin äidin terveys. Miehen terveydellä, ravitsemuksella ja siittiöiden laadulla on suuri merkitys tulevan lapsen terveyden kannalta.

Miehillä voi olla monia syitä, jotka vaikuttavat hedelmällisyyteen. Tärkeintä on aina tarkistaa tilanne lääkärin vastaanotolla ja sen jälkeen tukea siittiöiden laatua ravintoterapialla. Terveellinen ravinto voi parantaa sperman laatua. Heikko siemennesteen laatu voi johtua myös elintavoista. Tavoitteena on, että miehen siittiöt olisivat mahdollisimman terveitä.

Miehen siemennesteen laatu riippuu ruokavaliosta ennen hedelmöitystä. Siittiöiden muodostuminen kestää alle neljä kuukautta. Liika alkoholi, tupakka, lääkkeet, kemikaalit, raskasmetallit ja prosessoitu ruoka, sekä liiallisen vähäinen hedelmien ja vihannesten syönti voivat huonontaa sperman laatua. Antioksidanttipitoinen ruokavalio on suositeltavaa. Myös lisäravinteilla voidaan tukea siittiöiden laatua.

Muita miehen hedelmättömyyteen vaikuttavia tekijöitä voivat olla kiveslaskimon suonikohjut. Tilaa ei voi korjata luontaisesti, mutta sitä voi helpottaa ravintoterapialla ja kiinalaisen lääketieteen menetelmillä, jotka auttavat hedelmättömyyteen. Klamydia voi myös olla hedelmättömyyden taustalla ja se voi olla oireeton. Diagnosoimaton klamydia voi esiintyä myös eturauhasen tulehduksena ja jos tilaa ei hoideta se voi aiheuttaa hedelmättömyyttä.


Yli 40-vuotiaat äidit

Monet naiset saavat lapsia yli 40-vuotiaana. Ravintoterapialla voidaan tukea elimistöä ennen toivottua hedelmöitystä.

Vaikka ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen, ravintoterapialla voidaan tukea hedelmällisyyttä. Munasolujen terveyttä voidaan tukea ravinnolla vaikuttamalla olosuhteisiin, jossa munasolut kypsyvät, sekä tukemalla solujen terveyttä. Munasolujen laatuun vaikuttaa terveydentila, elämäntavat, ravinto, stressi ja ympäristömyrkyt.

Ravinnolla voidaan tukea hedelmällisyyttä myös vanhemmalla iällä. Tällöin on tärkeää keskittyä solujen terveyteen, sillä solujen rappeutumista voi muuttaa. Kun kehon epätasapainotilat on korjattu, on tuleva äiti optimaalisessa kunnossa. Tämä saattaa auttaa monta 43–vuotiasta ja nuorempaa tulemaan raskaaksi.

Munasolujen muodostumiseen voi vaikuttaa heikentävästi mm. ravintoainepuutokset, ympäristömyrkyt, hormoniepätasapaino, autoimmuunisairaudet, liika stressi, lisämunuaisten ongelmat, sekä suoliston huono kunto. Tärkeintä on nukkua tarpeeksi, hoitaa stressiä, tukea suoliston terveyttä, sekä korjata ravintotasapaino.

Vaikka moni nainen tulee vanhemmalla iällä raskaaksi, on hedelmällisyys aina yksilöllistä. Oma tilanne on suositeltavaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla hyvissä ajoin. Tämän jälkeen hedelmällisyyttä voi usein tukea ravintoterapialla.